Meniul prescolarilor

Conform Institutului de sănătate publică din România

– 6% dintre copiii români sunt obezi.
– peste 20% dintre copiii români sunt suprapoderali.
– în prezent, în România sunt aproximativ 90 000 de copii obezi, cu vârsta între 4 și 10 ani, dintre care 52 000 băieți și 38 00 fete.
Obiceiurile alimentare ale copiilor români

– Studiul MAMM: Masurarea Aportului de Macro – si Micronutrienti la copii prescolari desfășurat pe o perioadă de 2 (2005-2007) ani pe un eșantion de 394 de copii cu vârste între 3 și 6 ani înscriși în instituții educative (creșă, grădiniță).
– Peste 90% dintre copiii preșcolari din România au carențe de calciu
– 99,7% dintre copii au deficiențe de vitamina D
– 45% dintre ei preferă dulciurile în loc de legume, fructe și lactate• peste 70% dintre copiii cu vârste între trei și șase ani mănâncă legume și fructe doar de două-trei ori pe săptămână
– doar 27% consumă zilnic lapte și iaurt
– potrivit părinților, copiii resping produsele lactate proaspete deoarece:
– “nu ii place copilului” (77%)
– “produsele lactate nu sunt sanatoase” (25%), ceea ce arata o lipsă de informare și ignoranța părinților.
– 75% dintre copii au cinci mese pe zi, dar peste weekend mănâncă mai mult decât în timpul săptămânii
– mai mult decât 50% dintre copii depășesc rația caloric standard recomandată, de 1.800 de kilocalorii pe zi.

 

Meniurile Gradinitei Dumbrava Minunata

La întocmirea meniurilor au stat la bază următoarele principii :
– asigurarea prin meniuri a necesarului fiziologic și specific vârstei;
– asocierea corecta a alimentelor și a preparatelor în structura meniurilor;
– ordonarea raționala a preparatelor în structura meniurilor;
– asigurarea cerințelor privind varietatea, sezonalitatea și puterea de sațietate a meniurilor.

Toate meniurile au fost stabilite în conformitate cu normele legale și nutriționale, de către medic și bucătar avînd în vedere prevenirea și corectarea unor greșeli de nutriţie, generate de monotonia alimentației, de folosirea în exces a unor alimente (in special, lactate și fainoase), de ignorarea sezonului și deci, a posibilităților de aprovizionare cu materii prime.

În privința calității ne bazăm pe certificatele de conformitate care însoţesc fiecare produs adus de furnizorii noştri precum și pe faptul că aprovizionarea se face zilnic, doar cu produse proaspete, nu semipreparate sau congelate.

După o observare atentă a sistemului de furnizare a hranei în grădinițele de stat din Orașul Voluntari, la nivelul Direcției de Asistență Educațională, cu aprobarea domnului Primar, Florentin Costel Pandele și a Consiliului Local Voluntari s-a demarat un proiect de realizare a unei bucătării care să poată asigura hrana, în sistem catering, tuturor unităților care servesc masă caldă și care nu au dotări de preparare a acesteia în regim propriu.

Pentru buna funcționare și asigurarea calității hranei au fost încheiate contracte de furnizare cu SC Albalact SA, Metro, SC Enea Alina Impex SRL, LaFantana SRL.

 

O atenție deosebită s-a acordat stabilirii meniurilor ce sunt servite în unitățile de învățământ ele fiind concepute de către medicul direcției în colaborare cu personalul medical și bucătari, ținându-se seama de necesarul caloric și nutrițional fiecărei categorii de vârstă. Se folosesc numai materii prime naturale, de exemplu crne, fructe și legume proaspete nu congelate sau semipreparate.

Distribuția hranei este realizată cu cele două autovehicule ale Direcției autorizate DSV în condiții de maximă igienă și siguranță.

 

Descarca (PDF, 715KB)